Het uitgangspunt voor het ontwerp is dat er op het industriegebied de Binckhorst erg veel zwaar werk wordt verricht. Niet alleen industriële arbeid, maar vooral ook de talloze bedrijven die lange uren maken, daar niet per se veel voor betaald krijgen, simpelweg om zelfstandig te kunnen zijn en daar heel veel voor over hebben.

Het ontwerp van de Binckse Belofte bestaat uit twee delen. De eerste heeft te maken met het gevoel; schuurpapier. Schuurpapier is ruw, rauw en het is onlosmakelijk verbonden met werken en ambacht, net zoals de Binckhorst.
  Een etiket gemaakt van schuurpapier geeft je direct een unieke ervaring; je voelt de rauwheid van het gebied, je voelt de Binckhorst. Het tweede element komt voort uit wat je ziet in de Binckhorst; industriële typografie op containers, hekken en gebouwen die nooit bedoeld zijn geweest om mooi te zijn, maar simpelweg informatie geven voor de gebruiker. Dit soort typografie heeft een bijzondere esthetische waarde vanwege slijtage door de jaren heen. De typografie op het etiket van de Binckse Belofte is afgeleid van deze ‘containertypografie’ en is gezeefdrukt op zwart schuurpapier, wat ook een referentie is naar asfalt, de auto-industrie en historie van de Binckhorst.  

Schuurpapier is gemaakt om mee te werken, de Binckse Belofte ook. Het etiket spoort mensen aan om zelf te gaan maken, want dat gebeurt er in de Binckhorst, er wordt geproduceerd, er ontstaan dingen. Door met de bierfles verschillende materialen - hout, metaal, verf, glas - te schuren ontstaan er kleuren, strepen en vlekken op het etiket. Er ontstaat iets nieuws door de hand van de gebruiker; elk flesje wordt uniek. De Binckse Belofte is naast bier ook gereedschap van de Binckhorst, werkbier!

Naast dat het etiket het gevoel, de mentaliteit en de esthetiek van de Binckhorst in zich heeft, is dit ook doorgevoerd in het kratje (mede-ontwikkeld door Tiddo de Ruiter) en de glazen. De kratjes zijn gemaakt van wegwerp-pallets, in bijna elk bedrijf in de Binckhorst kom je deze tegen. Door gaten te boren in de pallets en die vol te zetten met flesjes kun je uit een gehele pallet een serie kratjes halen, en het resthout gebruiken voor ‘bierviltjes’.

 

De glazen komen van de plaatselijke kringloop, waarbij het concept van de Binckse Belofte is doorgevoerd door de originele emblemen weg te schuren. Op het glas blijft enkel een schuurplek over, waardoor verschillende typen glazen toch bij elkaar gaan horen. Door op deze manier naar gebruikte pallets en bierglazen te kijken en deze opnieuw te gebruiken wordt wat afval is voor de één juist het materiaal voor de Binckse Belofte; werken vanuit de Binckhorst; werken met materialen die daar te vinden zijn. Er wordt mét de Binckhorst gewerkt, zoals ook de gebruikers van de Binckhorst met het gebied omgaan.

WE-ARE-AMP
Tim Heijmans & Moniek Oerbekke

© 2013 OpTrek Binckhorst