De Haagse Binckhorst is een industrie- en bedrijventerrein in transitie: een plek met kleine familiebedrijven van generaties, grootschalige bedrijven, en steeds meer een plek voor de nieuwe stedeling en de creatieve sector. Je vindt hier een begraafplaats, een oud kasteeltje naast bedrijven uit de bouw, de autobranche, een afvalverwerkingsbedrijf en het internationale strafhof. De Binckhorst  heeft nog steeds een industriële hands-on sfeer; een goede voedingsbodem voor kleine ambachtelijke ondernemingen maar ook ruimte voor de realisatie van bijvoorbeeld uitdagende woon-werk combinaties in leegstaande loodsen. In bepaalde delen van de Binckhorst kun je veel lawaai maken waardoor zich recent al veel muziekbedrijfjes in het gebied zijn gaan nestelen. De rauwe sfeer en ruimte laat een gevoel van vrijheid opkomen dat in het centrum van de stad al lang niet meer te vinden is. Ferme gebouwen, anarchistische rafels en pareltjes van architectuur bestaan hier naast noeste arbeid die zich vermengd met culturele activiteiten. Het gebied heeft sociaal gegroeide structuren, maar is ook voorwerp van internationale ambities; het is grootstedelijk en kleinschalig tegelijk.

 

De Binckhorst heeft potentie voor de stad Den Haag en haar bewoners; het bestaande gebied met al zijn nog zittende ondernemers, gebruikers en gebouwen herbergt een rijkdom aan mogelijkheden. Maar gezien de huidige economische ontwikkelingen verkeert het gebied in een moeilijke situatie en is het belangrijk om de aanwezige krachten te bundelen en de bestaande waarden van het gebied voor iedereen in en buiten de Binckhorst zichtbaar en voelbaar te maken.

Met het lokale bier, de Binckse Belofte, willen de lokale ondernemers een positieve, eigenwijze buzz creëren, die gebaseerd is op de bestaande kwaliteiten van de Binckhorst en het gebied op de kaart zet.

 


foto: Corinne Keus
© 2013 OpTrek Binckhorst