Hoe smaakt de Binckhorst? Kun je de bestaande identiteit van dit Haagse bedrijventerrein omzetten in een lokaal bier? Een bier dat de Binckhorst ook elders in Den Haag en het land gaat vertegenwoordigen en het gebied op een eigenwijze manier op de kaart gaat zetten?

In 2013 is op initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek (Sabrina Lindemann) in samenwerking met een groep ondernemers uit de Binckhorst en de brouwers van het Haagse KOMPAAN bier gewerkt aan het nieuwe lokale bier voor de Binckhorst met de naam Binckse Belofte. Met het lokale bier willen de ondernemers de bestaande kwaliteiten van dit robuuste bedrijventerrein waar veel creativiteit, ambacht en eigengereidheid te vinden zijn op een ludieke manier breed onder de aandacht brengen. De geuren, smaken, kleuren en tactiele eigenschappen van het gebied vormden de basis voor het recept dat de brouwers hebben gebruikt om het bier mee te gaan brouwen dat op 2 oktober 2013 op de opening van het I’M BINCK festival voor het eerst geschonken werd. Het ontwerp voor het bier van het vormgeversbureau WE-ARE-AMP (Moniek Oerbekke en Tim Heijmans), gevestigd in Ateliercomplex De Besturing in de Binckhorst, sluit hier naadloos op aan.

 

Zij bedachten een allround ontwerp dat uitgaat van hergebruik, ambacht en een directe belevenis. Als je de bierfles vastpakt voel je de rauwheid van het gebied, het gezeefdrukte etiket is namelijk gemaakt van schuurpapier. Zo kan de bierfles meteen ook als gereedschap gebruikt worden. Handig in de Binckhorst waar veel bedrijven nog echt handwerk verrichten maar ook als uitdaging voor iedereen die het bier nuttigt. De Binckse Belofte wordt zo een gereedschap om zelf mee te creëren.

Het ontwerp van Binckse Belofte belichaamt een mentaliteit die past bij de Binckhorst en die tegelijkertijd ook de passie laat voelen waarmee mensen hier aan het werk zijn. Het nieuwe bier verbeeldt op een hands-on manier de identiteit van dit gebied en maakt die ook voor buitenstaanders ervaarbaar. De Binckse Belofte creëert de mogelijkheid om zelf in actie te komen.

 
© 2013 OpTrek Binckhorst